Van links naar rechts: Gieneke Arnolli, Wini van der Zwaag, Dorine van den Beukel en Johanna van Benthem

Er is babyPleed opgericht, een groep spinners wevers en breiers die baby pleedjes maken en deze aanbieden aan jonge ouders en zo die generatie en die daaronder in contact brengen met het materiaal wol.

Pleed is een actiegroep die sinds 2019 campagne voert tegen het weggooien van de wol in ons land. Als eenmalige actie bedoeld, heeft Pleed de vachten van de Leeuwarder stadskudde verwerkt tot 88 gebreide en geweven warme pleeds (dekens), met de hulp van een grote groep vrijwilligers, spinners, breiers en wevers in Friesland. Die actie vond veel weerklank bij de bevolking, en heeft ervoor gezorgd dat Pleed als stichting verder is gegaan met haar acties.

Pleed ziet een samenleving waarin een wolwerkplaats in een stad gewoon is, een plek waar je naartoe kunt gaan om iets te maken, of om iets te bestellen op maat bij een wolwerker in die wolwerkplaats.

Een werkplaats waar jonge mensen geïnspireerd en opgeleid worden in de verschillende ambachten van wolverwerking. En van waaruit nieuwe kleine industrietjes ontstaan van wolwasserijen, spinnerijen, schoenmakers, kledingstudio’s, vloerkleden makers.

Een samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat je het kostbare materiaal dat wol is niet weggooit maar het gebruikt. Waar ambachten in ere worden gehouden en waarin een kleine circulaire economie mensen een waardig bestaan biedt.

Pleed gaat dit jaar voor de derde keer naar de Dutch Design Week in Eindhoven om jonge ontwerpers kennis te laten maken met het prachtige materiaal dat wol is, en om ze te inspireren iets te doen met deze grondstof die zo rijkelijk voorhanden is in ons land en ieder jaar weer opnieuw aangroeit.