Loperswol is al tientallen, misschien zelfs wel honderden jaren, bekend onder de naam schapenwol, scheerwol, hikers wool of voetwol. Het is schone, onbewerkte wol, zo van het schaap op je voet. De lanoline, schapenvet, die van nature in de wol voorkomt, wordt heel makkelijk opgenomen door de huid, verzacht de huid en voorkomt blaren en reguleert vocht. De vezels in de wol zorgen voor minder wrijving tussen de voet en de sok en schoen, en de wol zelf vormt ook nog een lekker zacht kussentje.
Ondernemer Max Wohlgemuth Kitslaar ontdekte loperswol dankzij de oppas van zijn kinderen. Max is een fervent buitensporter en wandelaar. Hij stond op het punt om met een groep vrienden een lange pelgrimstocht naar Rome te maken: de Via Francigena. De oppas had hem op het laatste moment nog een pluk wol toegestopt met de woorden: “hier, dat moet je gebruiken tegen blaren”.
Die pluk wol bleek goed van pas te komen. De ene na de andere pelgrim kreeg onderweg blaren. En elke keer bracht zo’n pluk loperswol verlichting. De een stopte het tussen haar tenen als een soort natuurlijke teenspreider, de ander gebruikte het als een kussentje onder haar hiel en weer een ander pakte zijn hele voet in met de wol om blaren te voorkomen. Max: “eigenlijk ontdekte ik zo per ongeluk hoe goed het werkte en hoe makkelijk het is om in je rugzak te stoppen en onderweg uit te delen. En omdat het een volledig onbewerkt product is, kun je het onderweg ook rustig in de grond stoppen. Sterker nog, planten zijn er dol op omdat het vol zit met allerlei voedingsstoffen en vocht vasthoudt.”
Een van de andere pelgrims op die tocht was journaliste: “Ik was een van de weinige in de groep zonder blaren, dus het duurde even voor ik door had dat Max de hele dag door plukjes wol uitdeelde. Maar op zo’n pelgrimstocht heb je eindeloos veel tijd om te praten. En zo raakte ik met Max in gesprek over wol. Zo kwamen we al lopend op het idee om het in kleine zakjes te verkopen aan wandelaars, hardlopers en hikers.”
Nog tijdens de wandeltocht van tweehonderd kilometer bedachten ze de naam Loperswol en richtten ze het bedrijf Lopen Zonder Blaren op. Al een paar weken later hadden ze een website (lopenzonderblaren.nl), een webshop en vertelden ze over hun avontuur op Facebook, Instagram, Pinterest en hun eigen blog. Max: “De eerste drie weken van onze onderneming waren absurd, en grappig. We werden al in de eerste week benaderd door Bas Buitensport, een outdoor winkel in Wageningen, die onze reseller wilde worden. Nog geen week later hadden we resellers in Maastricht en Weesp. En toen kwamen ook de bestellingen uit het buitenland binnen. Frankrijk, België, Spanje. En voor we het wisten waren we door onze eerste voorraad wol heen.”
Lopen Zonder Blaren werkt samen met schapenboeren die meedenken en die het ook niet erg vinden om nog snel zelf een schaap te scheren als de voorraad op dreigt te raken. Max: “De eerste weken pakte ik zelf nog de zakjes in. En de opslag gebeurde in de garage van mijn ouders. Maar het succes is zo groot - dat we nu op zoek zijn naar meer opslag en we hebben inpakkers en verzenders ingeschakeld.”
Het gebruik van LOPERSWOL is eenvoudig. Je hoeft slechts een kleine hoeveelheid wol tussen je tenen of onder je voeten te plaatsen totdat het de huid bedekt. Daaroverheen trek je je sokken aan.
De wol past zich aan de vorm van de voet aan en biedt direct comfort en bescherming. Bovendien blijft LOPERSWOL goed op zijn plaats zitten, zelfs tijdens langdurige wandelingen of uitdagende hikes. De lanoline is na ongeveer twee dagen opgenomen door de huid en moet dan vervangen worden. Belangrijk is om het zakje droog en donker te bewaren en om de wol nooit op een open blaar te leggen. Het is geen geneesmiddel, maar verhoogt het comfort.
LOPERSWOL is verkrijgbaar bij geselecteerde outdoorwinkels en online retailers. Ook te bestellen bij BOL en in de webshop van Lopenzonderblaren.nl.