The Knitwit Stable is de boerderij met breistudio van Reina Ovinge. Na 20 jaar te hebben gewerkt als inkoper en producent besloot zij na een bezoek aan China in 2013 dat het tijd was om een positieve bijdrage aan de modewereld te leveren. Tijdens haar loopbaan had Reina de branche namelijk alleen maar groter, sneller, goedkoper en onredelijker zien worden. De inspanning, arbeid en vervuiling die nodig is voor een vestje dat uiteindelijk voor € 19,95 in de winkel hangt is veelal onzichtbaar. Het huidige systeem dat schuilgaat achter onze kleding is overduidelijk achterhaald en brengt grote schade toe aan mens, dier, en milieu. Reina is ervan overtuigd dat het creëren van inzicht en transparantie een stap in de richting van een duurzamer productiemodel voor mode is. Ze doet dit op haar eigen boerderij en breiatelier, waar de hele productieketen van wol wordt blootgelegd. The Knitwit Stable adviseert, informeert en faciliteert op deze manier bedrijven en modeprofessionals. Van diervriendelijke veehouderij, via duurzame productie en verwerking van de materialen, tot advies over supply-chains en communicatie; alles komt aan bod in bijvoorbeeld trainingen en lezingen. Ook gaat The Knitwit Stable samenwerkingen aan met andere bedrijven, makers, en ontwerpers.

The Knitwit Stable is een van de 5 winnaars van de DOEN Textielcall 2022.

Daarmee ontving ze 50.000 euro om het bedrijf te laten groeien. Volgens Stichting DOEN versnellen deze vijf startups met hun businessmodel de transitie naar een circulaire en eerlijke textielindustrie.

De jury schreef in haar rapport: ” The Knitwit Stable produceert duurzame wollen artikelen van traditionele Nederlandse (afval)wol en met de wol van eigen schapen. “Het is een mooi product en het maakt de keten inzichtelijk en transparant en heeft een educatieve component”